Kouzelné ořechy

O lískových ořeších můžeme s klidem prohlásit, že jsou skutečně kouzelné. Pohádkovou slávu jim zajistila pohádka o Popelce, tu opravdovou si ale právem zasloužily samy. Zbožňují je zvířata (s veverkami v čele) i my. A je to dobře, protože jsou pro nás superpotravinou. 

Na našem území nalezneme hned pět druhů lísek. Coby ořechy jsou mnohem lépe stravitelné než u nás nejoblíbenější vlašské či mandle. Obsahují velké množství tuků, proteinů, vitaminů skupiny B a minerálů s fosforem, hořčíkem a manganem v čele. Pravidelná konzumace nám pomáhá proti křečovým žilám, hemeroidům a tvorbě ledvinových kamenů, podporuje trávení a zklidňuje nervy. Konzumovat se dají syrové, pražené, loupané i neloupané, koupit je můžeme i ve formě moučky. Najdeme je v müsli, dortech, ovesných kaších, koláčích, dezertech, paštikách, v medu či třeba másle.

cinderella-4496559_960_720

V naší kuchyni zkrátka lískové oříšky zdomácněly, a to nejen do vánočního cukroví. S rozmachem zdravé stravy je čím dál více lidí využívá také do jiných receptů. K čemu je tedy například můžeme využít?

Vyznavači zdravého stravování jistě nepohrdnou granolou, jejíž příprava není vůbec složitá. V míse smícháme vločky, lískáče, sůl, skořici, chia semínka a kokos a zalijeme rozšlehanou směsí rýžového sirupu s kokosovým olejem. Vše důkladně promícháme, nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 25 minut při 180 °C.

hazelnut-2977691_960_720

Ani hlavní chod není žádná věda, příkladem může být například kuskus nasladko. Kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat. Sušené meruňky a rozinky také zalijeme horkou vodou, po nabobtnání můžeme meruňky pokrájet. Smícháme sójovou smetanu s agávovým sirupem a vlijeme na kuskus smíchaný s meruňkami, rozinkami, lískovými ořechy, kokosem a skořicí.

Výborné jsou také v salátu. Nejprve si lískáče nasucho opražíme v pánvi, necháme chvilku stranou. Čekanku natrháme na kousky a na olivovém oleji ji restujeme do změknutí, poté ji osolíme a opepříme. Přidáme oloupané a na plátky nakrájené pomeranče, ořechy a rozdrobený sýr fety, můžeme ozdobit čerstvým tymiánem. Zalijeme dresinkem z bílého vinného octa, olivového oleje, hrubozrnné hořčice, medu, soli a pepře.